INFORMATIKA – HATÉKONYSÁG – PROFITNÖVELÉS

Spórolnál az energiafogyasztáson? Csökkentsd az IT költségeket. Segítünk!

l

Ne szépítsük kitört az energiaválság. Jönnek a magasabb fogyasztási számlák, és a cégvezetőknek főhet a fejük, hogyan tudnák csökkenteni a költségeket, mivel lehetne visszafogni a fogyasztást. Az egyik ilyent terület, az IT, hiszen a számítógépek, szerverek áramfelvétele bizony jelentős tételsor a közüzemi számlában. De az egyszerűség kedvéért nézzük a számokat.

Bár nem lesz teljesen pontos a számítás, de azért próbálkozzunk meg vele.

A szerverek általában egy vagy két foglalattal rendelkeznek. Az egyfoglalatos kiszolgáló 118 W-ot, a kétfoglalatos kiszolgáló pedig 365 W-ot fogyaszt.

Egy darab, egyetlen sockettel rendelkező szerver, amely 118 W-os besorolással, 10%-os kapacitás mellett, a napi 24 órában fut  118 W*10%*24*365 napot megy az, fogyaszt = 103368 Wh-ot. Kétfoglalatos kiszolgáló esetén ez a szám 319740 Wh. Ami, ha összegszerűsítjük, már egy szabad szemmel is jól látható költséget mutat.

Nem akarom túl hosszúra nyújtani a számítást, ezért legyen elég annyi, hogy világszerte több, mint 400 millió darab szerverrel számolhatunk, ezek 75%-a egymagos.  A szakemberek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a szerverek megközelítő fogyasztása évente 314,5 TWh. Ami ha összevetjük mondjuk India teljes fogyasztásával, ami 1400 TWh, azért megdöbbentően nagy szám. Annyira nagy, hogy ha országok szintjén nézzük, ez az energiafelhasználás a szervereket a világ 11. legnagyobb „országává” léptetné elő a rangsorban.  

Jól látható, hogy itt az ideje elővenni tehát a rendszerterveket, és átgondolni az IT stratégiát. A tapasztatlatunk az, hogy minden olyan esetben jelentősen csökkenteni a költségeket, ahol nyitottságot tapasztaltunk:

  • a szerverek konszolidációjára,
  • a virtualizációra
  • és a felhőszolgáltatások bevezetésére.

Mindenképpen érdemes megvizsgálni a lehetőségeiteket, mert már ebben a rövid kis szösszenetben komoly, húsbavágó összegekről beszéltünk. Amennyiben segítségre van szükségetek a témában, hívjatok bennünket, és örömmel segítünk!